De què vivim

L’Escala és un municipi que, a nivell econòmic ha canviat molt al llarg de tots aquests anys.


En els seus orígens, l’Escala era un poble que vivia de la pesca, ja que aquest municipi està situat a la costa, a tocar de la Badia de Roses. Com ja sabem el mar és una de les millors vies de comunicació. Segons els antics documents, els grecs es van situar a la Palaiapòlis, el que coneixem com a Sant Martí d’Empúries, on hi havia un espai marítim davant i l’utilitzaren com a port. A més a més d’aquest espai, els documents afirmes que podrien haver utilitzat altres cales com a port. En l’actualitat el port de l’Escala està situat a la zona de Riells, anomenat com a port de la Clota. 

Imatge de l'actual port de l'Escala extreta de surcando.com
El mar s’ha considerat doncs com una font de recursos i possibilitats.
Actualment l’economia de l’Escala es basa en el turisme. Aquesta, té turisme gràcies a l'atractiu paisatge i els diferents serveis que ofereix: càmpings, platges, tradicions, etc.


Per això podem dir que gràcies al turisme, l'economia del municipi es veu incrementada en el sector terciari, així com: els càmpings, hotels, botigues, restaurants,etc. També és un factor de turisme les famoses Anxoves de l’Escala.

A continuació podrem veure un seguit de dades en les quals comparem l’Escala amb Catalunya. Per especificar alguna dada, en algun cas ho hem comparat amb la seva comarca: l'Alt Empordà. Les dades són extretes de www.idescat.cat


En aquesta primera taula podem veure la superfície i densitat de població de l’Escala i l'Alt Empordà l’any 2012. Dades extretes de http://www.idescat.cat/emex/?id=170622#h40000001




Superfície (km2)
Densitat (hab/km2)
L’Escala
16,3
644,3
Alt Empordà
1357,5
104,2






Té certa lògica que la superfície que ocupi l'Alt Empordà sigui molt més gran d’extensió que la de l’Escala, és per aquest motiu que en el gràfic no es vegi representada l’extensió de l’Escala.

Pel que fa el gràfic de la densitat podem observar que la densitat de l’escala és major que la de l'Alt Empordà. Aquesta dada ens ha cridat molt l’atenció però creiem que aquest fet és degut perquè a l’Escala, sobretot a l’estiu, s’acumula molta més gent en 1 km2 que a l'Alt Empordà.

En segon lloc podem observar les dades de la població per nacionalitat l’any 2012. La font és l’Idescat “Padró municipal d’habitants”. Dades extretes del  Banc d’Estadístiques i Municipis de Comarques”. 




L'Escala
Catalunya
Espanyola
7.002
6.384.129
Estrangera
3.506
1.186.779
Total
10.508
7.570.908


En els dos gràfics, tant en el cas de l’Escala com en el de Catalunya, veiem que la nacionalitat dominant és l’Espanyola. En el cas de l’Escala la nacionalitat estrangera també té un pes important, ja que ocupa un 33% de la població.
Hi ha dos possibles motius pels quals podríem explicar el major percentatge de població estrangera a l’Escala. Un d’ells podria ser perquè és un lloc turístic i per tant, hi ha més lloc de treball. Un altre, seria que al ser un poble tranquil i vora de la costa, pot ser utilitzat com a segona residència.



A continuació podem observar la immigració exterior per lloc de procedència l’any 2012. Font de l’Idescat “Estadística de variacions residencials. Informació extreta del Banc d’Estadístiques i Municipis de Comarques.




L'Escala
Catalunya
UE
76
17.446
Resta del món
65
75.179
Total
141
92.625

 
Respecte les dades de la immigració exterior, segons el lloc de procedència, podem veure que són totalment diferents comparant l’Escala amb Catalunya.

En quan a l’Escala observem que un 54% de la immigració provenen de la Unió Europea mentre que el percentatge restant, un 46%, provenen de la resta del món. Pel que fa a Catalunya tant sols un 19% provenen de la Unió Europea, mentre que un 81%, per tant la gran majoria d’immigració, prové de la resta del món. 

Tal i com hem dit abans, en principi els que vénen de la UE no busquen lloc de treball sinó, una segona residència. Tot i així, aquesta conclusió no sempre és correcte, però és el més habitual tenint en compte que majoritàriament a la UE no hi ha manca de llocs de treball.


Una altre dada important per analitzar de què vivim a l’Escala són els allotjaments turístics l’any 2012. Font de l’Idescar a partir de les dades del Departament d'Empresa i Ocupació. Informació extreta del Banc d’Estadístiques i Municipis de Comarques.    



L'Escala
Catalunya
Hotels
17
2.837
Places d'hotels
789
294.777
Càmpings
5
353
Places de càmpings
6.351
277.069
Turisme rural
2
2.156
Places de turisme rural
12
16.968





En el primer gràfic, que fa referència a l’Escala, veiem que les places de pàrquing destaquen amb un 89% i seguidament trobem els hotels amb el percentatge restant, és a dir amb un 11%. La resta d’allotjaments turístics no apareixen amb cap percentatge en el gràfic, ja que les places d’aquests són mínimes.

En el cas de Catalunya, les places d’hotels destaquen amb un 50% seguidament de les places de pàrquing amb un 49%. Com a justificació podríem dir que les places de pàrquing van en funció de les places d’hotels. També apareixen les places de turisme rural amb un 3%. Pel que fa la resta de les dades, igual que en el gràfic de l’Escala, no apareixen perquè el nombre de places és mínim. 



Seguidament podem observar les dades de la població referent a l’activitat econòmica l’any 2001. Font de l’Idescat a partir del Cens de població i habitatges de l’INE. Informació extreta del Banc d’Estadístiques i Municipis de Comarques. 





L'Escala
Catalunya
Població ocupada
2.393
2.816.488
Població desocupada
342
318.935
Població activa
2.735
3.135.423
Població inactiva
3.088
3.168.943
Població de 16 anys i més
4.989
5.370.949










  


En aquests gràfics passa exactament el mateix que en els anteriors, és a dir en el cas de l’activitat econòmica de la població, perquè els percentatges referents a les dades apareixen de la mateixa manera.
Tant a l’Escala com a Catalunya dominen amb un 63% i un 62% respectivament els  serveis. Les dades que menys percentatge ocupen són, en el cas de l’Escala, l’agricultura i les persones que no tenien ocupació anteriorment amb un 4% i en el cas de Catalunya l’agricultura ocupa la última posició amb un 2%.
Tal i com hem dit, el sector terciari predomina per sobre els altres sectors. Això és degut principalment a l’alt nivell de turisme.



Per tant, podem veure que l'Escala viu principalment del turisme que li arriba durant l'estiu. Això provoca que el sector terciari jugui un paper molt important en l'economia i els altres sectors tinguin un nivell d'atur més alt. 

2 comentaris:

  1. Bona tarda noies,

    Considerem que la pestanya de De què vivim no es centra en l'economia del poble, és a dir... De què viu l'Escala? Dels serveis? De l'agricultura? Del turisme? (...) Creiem que hi ha gràfiques molt interessants però que no tenen cap relació amb l'economia del municipi (per exemple les gràfiques relacionades amb la immigració, els habitages, etc).

    De totes maneres les gràfiquees són correctes i els comentaris que aporteu són reflexius i en relació amb les dades que aporteu.

    Continueu treballant noies!

    Maria Cantorné, Marina Garrido, Meritxell Saubí i Sònia Prada.

    ResponElimina
  2. Hola,
    Primerament us volem felicitar per la feina tan acurada que heu fet. Només una cosa a dir, tot i que esmenteu de què viu el poble, pensem que hauriau de explicar una mica com són els sectors econòmics, si un predomina per sobre els altres, si en les diferents estacions de l'any hi ha més feina en un sector que en l'altre, etc

    ResponElimina